Tennisarmbåge

Fakta

Tennisarmbåge (Lateral epikondylit) är en överbelastningsskada i armbågens utsida och har fått sitt namn eftersom den är vanligast hos tennisspelare. Vid överansträngning uppstår en inflammation i muskel- och senfästet som är kvar i 1-3 dagar och orsakar smärta samt möjligen också nedsatt funktion och kraft i hand och fingrar.

Skadan och smärtan kan uppstå vid arbete med händerna i enformiga rörelser och överansträngning musklerna som sträcker fingrarna och handleden. Med andra ord så är det inte bara tennisspelare som kan drabbas utan även vid exempelvis snickra eller ha ett tungt arbete kan också vara riskfaktorer och det är större risk att få besvär om du är otränad.

Symptom

Tennisarmbåge

Behandling av tennisarmbåge

Att avstå från träning och belastning som påverkar armbågen under några dagar tillsammans med antiinflammatioriska medel och ett så kallat epikondyltbandage kan vara fullt tillräckligt för att motverka tennisarmbågen. Istället för ett skydd kan smärtan även motverkas genom tejpning. Hos tennisspelare kan detta undvikas genom att ha ett riktigt grepp om racketen samt att ha rätt storlek på racket. Undvik monotoma och repetativa rörelser som kan ligga bakom inflammationen.

Vid långvariga problem med detta rekommenderas excentrisk styrketräning av underarmens muskulatur. Ta kontakt med en sjukgymnast för att få bästa resultat.

Relaterade produkter
Supports by RMJ
Behöver du tejp?

Köpvillkor   Integritetspolicy

Denna webbsida och dess innehåll ägs av Nordic Rehab AB - © Nordic Rehab AB 2022. Alla rättigheter är reserverade
Denna webbsida använder cookies, läs mer.