Nyckelbensfraktur

Fakta

Nyckelbensfraktur (benbrott på nyckelbenet) är vanligast hos barn och unga idrottare. Skadan uppstår oftast vid fall på utsträckt arm eller vid direktslag mot nyckelbenet.

Symptom

Vid en nyckelbensfraktur är symptomen ofta mycket tydliga vilket gör diagnosen lätt att ställa. Skadan orsakar mycket smärta, speciellt vid rörelse av armen, och det svullnar upp och blöder över det skadade området. Vid beröring av det skadade området uppstår kraftig smärta. Diagnosen ställs med röntgen så kontakta alltid läkare vid misstänkt nyckelbensfraktur.

Behandling

Vanligtvis behandlas en nyckelbensfraktur med immobilisering (stabilisering) i cirka tre veckor med hjälp av ett 8-förband som fästs med en ögla runt båda axlarna som spänns eller knyts runt skulderbladen. Detta gör så att axlarna dras bakåt vilket gör så att yttre delen av nyckelbenen hålls i ett fördelaktigt läge. Vid kraftigare nyckelbenbrott kan det även bli aktuellt med en relativt enkel operation där märgspik eller skruv alternativt med platta och skruvar används.

Du gillar kanske också...