Karpaltunnelsyndrom

Fakta

Om handlederna hålls i ett visst läge och samtidigt utsätts för tryck vid upprepade tillfällen kan karpaltunnelsyndrom uppstå. Detta kan ske om du cyklar längre sträckor flera gånger i veckan, spelar mycket tennis eller skriver på tangentbord med handlederna i en dålig hållning.

Karpaltunneln är ett område i handleden och handen som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven kommit i kläm. Karpaltunnelsyndrom kan innebära problem i vardagen, till exempel genom nedsatt känsel, smärta eller att man blir fumlig.

Symptom

  • Värk och domningar i tummen men också roten till tummen
  • Ibland också i pekfingret och långfingret
  • Ökad värk på natten
  • Om trycket är kraftigt eller långvarigt kan nerven skadas

Behandling

Ta en paus i den aktivitet som orsakade skadan. Förmodligen måste du förändra det sätt som du utför aktiviteten på eftersom det belastar handlederna för mycket. Har du mycket värk under nätterna skaffa då handledsskena. När smärtan gått ner börja då styrketräna armar och handleder för att i framtiden minska belastningen. Du kan även behöva behandla med inflammationshämmande medicin om nerven blivit inflammerad. Släpper inte smärtorna, kontakta läkare eller sjukgymnast.

Du gillar kanske också...