Ruptur (avslitning) av hälsenan 

Fakta

Hälsenan är den tjockaste och starkaste senan i kroppen och spelar en stor roll inom de flesta idrotter. Hälsenan är extra utsatt i idrotter där löpning och hopp förekommer. Rupturer förekommer oftast inom bollsporter som involverar snabba rörelseförändringar och hopp, som till exempel tennis, squash, badminton och fotboll, men även inom friidrott och annan löpning. En hälseneruptur kan vara både total eller partiell (delvis). Total ruptur är extra vanlig hos tidigare idrottare (genomsnittsålder 40 år) som efter en tids uppehåll återgår till träningen. Detta kan motverkas genom regelbunden träning.

Symptom

Den skadade och omgivningen hör en smäll vid total ruptur av hälsenan. En direkt och intensiv smärta uppstår i hälsenan. Den skadade kan inte gå på tå och kan heller inte avsluta ett steg normalt. Den skadade vänder sig ofta om vid skadetillfället för att se ”vem som sparkade på honom/henne”.

Behandling

Alla idrottsaktiva och andra med hög aktivitetsnivå bör opereras och fotleden brukar efter operation immobiliseras med hjälp av en ortros eller gips i två veckor. Efter operation (eller direkt om operation inte genomförs) bör sjukgymnast kontaktas för rehabilitering. En lyckad rehabilitering innebär oftast full återgång till idrotten efter tre månader.

Du gillar kanske också...