Hälsporre/Plantarfasciit

Fakta

Plantar Fasciit är den vanligaste orsaken till hälsmärtor och är ett permanent smärttillstånd på senans fäste i calcaneusbenet. Uppstår av upprepad felaktig belastning och kan jämföras med en inflammation i senans fäste under foten. Att ha hålfot (högt fotvalv) och överpronation i fotleden i samband med mycket löpning på hårt underlag är riskfaktorer för att drabbas av Plantar fasciit. Vid långvariga smärtor kan en så kallad ”hälsporre” bildas.

Symptom

Smärta vid belastning i bakre delen av foten, kring undersidan av hälen. Även stelhet på morgonen kan förekomma. Vid enklare Plantar fasciit så uppstår bara smärtorna i början av och efter träningen samt på morgonens första steg, men vid svårare Plantar fasciit så förekommer smärtorna vid varje steg.

Behandling

Avlasta foten och testa annan träning under en period. Använd inflammationshämmande medel under några dagar. En speciellt utprovad sula till skor kan behövas. I inledningsskedet kan töjning av plantarfascian (senan under foten) och töjning av underbensmuskulaturen provas. Man kan även tejpa foten för att avlasta fascian.

Du gillar kanske också...