Inklämningssyndrom (Impingementsyndrom)

Fakta

Inklämningssyndrom (Impingement) uppstår när mjukdelar (nerver och muskler) blir inklämda mellan skulderbladets övre utskott (akromion) och överarmsbenets ledhuvud. Denna inklämning kan orsaka smärta vid axelrörelser, vid rörelser i eller över axelhöjd. Vanligt att bland annat tennisspelare, simmare, kastare och tyngdlyftare utvecklar detta smärttillstånd i skuldran.

Symptom

  • Främst smärta i övre och yttre delen av axeln då armen lyfts över axelhöjd
  • Smärtorna kan ofta komma på nätterna, speciellt om musklerna i rotatorcuffen är drabbade

Behandling

Det finns flertalet strukturer som kan vara inklämda i axeln. Viktigt är att få en rätt diagnos för att på så sätt få ett specifikt rehabiliteringsprogram. Inklämningssyndrom behandlas oftast först med kortvarig vila för att sedan fortsättas med aktiv rörelseträning och sedan med ett särskilt program för koordination och styrketräning som fås från sjukgymnast. Även antiinflammatoriska medel kan användas för att motverka tillståndet.

Risken för inklämningssyndrom kan minskas genom att utföra ordentliga uppvärmningsövningar med rörelseträning samt att undvika övningar som orsakar smärtan.

Patienter med dessa symptom har ofta en nedsatt hållning. Denna hållning kan förbättras genom hållningskorrigerande tejpning. Men faktum kvarstår. Viktigaste är att få rätt diagnos och hitta utlösande faktorer för sina bekymmer.

Du gillar kanske också...