Knäkontroll

För att minska risken för knäskador inom idrotten har SISU Idrottsböcker, Svenska Fotbollsförbundet och Folksam tillsammans tagit fram ett träningsprogram (Knäkontroll) för förebyggande träning mot knäskador. Ungefär 5000 korsbandsskador sker varje år och det flesta av dessa drabbar ungdomar och framförallt tjejer.

En studie av Folksam och Svenska fotbollsförbundet visade att skaderisken för främre korsbandsskador minskade med 64 % genom regelbunden träning med dessa övningar jämfört med kontrollgruppen. Man såg dessutom att spelare som tränade enligt programmet minst en gång i veckan under säsongen drabbades bara av hälften så många akuta knäskador totalt sett.

Fokuset ligger på stabilitet kring knä och bål, övningarna kan anpassas utifrån individens behov. Målet är att tidigt få in ett önskvärt rörelsemönster med bra knäkontroll samt förbättra spelarnas bålstyrka, benstyrka, balans, koordination och landningsteknik från tidig ålder. Övningarna är indelade i olika steg för att underlätta progressionen och öka svårigheten i övningarna allt eftersom det behövs.

Träningsprogram Knäkontroll

I häftet ”Knäkontroll – en väg till skadefri idrott” från SISU Idrottsböcker finns all information och träningsprogram för förebyggande träning av knät. Förutom information om hur knät är uppbyggt och hur det fungerar får du i träningsprogrammet övningar som stärker knämuskulaturen på rätt sätt, till exempel knäböj och utfallssteg. Häftet tar också upp vilka som är de vanligaste knäskadorna och hur de behandlas.

Knäkontroll

Hemsida

Webbplatsen är en omarbetning av appen Knäkontroll och är framtagen i samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet, SISU Idrottsböcker och Folksam. 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *