Kroniskt kompartmentsyndrom i underbenet

Fakta

Kroniskt kompartmentsyndrom i underbenet är relativt ovanligt som i huvudsak drabbar den främre muskellogen. Skadan är vanligast hos personer som tränar mycket löpning och spänst, till exempel handbolls- och fotbollsspelare, men även inom styrkeidrotter som tyngdlyftning. Tillståndet beror förmodligen på en kraftigt ökad muskelvolym i samband med intensiv träning där den relativt lite töjbara muskelfascian inte töjts ut tillräckligt i förhållande till muskelns volym. Under träning ökar muskelvolymen, delvis på grund av ökad blodtillförsel, vilket leder till ökat tryck i muskellogen, nedsatt kapillärcirkultion och efterhand ischemiska smärtor. När belastningen upphör minskar trycket, blodförsörjningen normaliseras och smärtorna försvinner.

Symptom

Smärtan liknar krampliknande smärtor vid isättning av foten och belastning på underbenet och försvinner snabbt vid vila. Smärtorna kan bli så kraftiga att den skadade får svårt att lyfta foten uppåt (dorsalflektera).

Behandling

I ett tidigt skede är det avlastning och töjning av underbensmuskulaturen som är aktuellt. Testa andra träningsformer, exempelvis simning eller cykling istället för löpning. Undvik speciellt att springa på hårt underlag och använd väl anpassade skor med fullgod stötdämpning.

Har symtomen kommit plötsligt och du har mycket ont kontakta då läkare fortast möjligt eftersom det kan röra sig om en allvarligare del av kompartmentsyndromet. Är symtomen relativt lindriga men vägrar släppa trots upprepat jobb med de råd som ges, kontakta även då läkare eller sjukgymnast eftersom det kan ha uppstått en mindre stressfraktur.

Du gillar kanske också...