Logga in Registrera | Glömt lösenord?

Bristning i vadmuskulaturen

Fakta

Bristningar uppstår oftast när muskeln är otränad eller oförberedd men även om den är mycket sliten. Känsligheten ökar vid maxningar så som 100 procentig löpning eller kraftiga upphopp. Vanligtvis brister muskeln i fästet mellan senan och muskulaturen. I vaden sitter detta skifte en bit upp, närmare bestämt mitt på vaden.

Symptom

En plötslig smärta och direkt får du svårigheter att gå och stödja på vaden. Svullnad och smärta när du trycker över området där bristningen sitter. I vissa fall kan det höras/kännas ett knäppljud just vid skadetillfället.

Behandling

Behandla fortast möjligt med PRICE. Beroende på hur stor bristningen är kan du efter några dagar påbörja lätt träning så som jogging. Nästa steg är styrketräning och försiktig stretching. Återgå gradvis till full träning men var noggrann med uppvärmning och se till att muskeln har återfått full rörlighet innan du maxtränar, annars är risken stor för återfall.

Här är ett värmande vadskydd som kan underlätta vid denna typ av skada.
Sjukgymnast eller PT?

Vi söker sjukgymnaster och personliga tränare som vill vara med och testa vår tjänst "Hitta en sjukgymnast eller PT" . Kontakta oss på mats.linke@rmjhealth.com om du är intresserad för mer info!

Behöver du tejp?

I vår webbshop hittar du Leukotape Brun P och K-active kinesiologitejp som vi använder i instruktionsfilmerna.


Denna webbsida och dess innehåll ägs av RMJ Health AB - © RMJ Health AB 2012. Alla rättigheter är reserverade
Denn webbsida använder cookies, läs mer.