Instabilitet i axelpartiet på grund av överbelastning

Fakta

Instabilitet i axelpartiet på grund av överbelastning drabbar främst unga idrottare och visar sig oftast genom en känsla av instabilitet i axel och/eller smärta. Detta beror oftast på en för stor ledkapsel som kan vara antingen medfött eller att det uppstått på grund av upprepad uttöjning. Instabiliteten och uttöjningen utvecklas under en längre tid till följd utav flera småskador som en följd av uttröttning av den stabiliserande muskulaturen runt axelleden, och är vanlig hos simmare, gymnaster och kastare.

Symptom

Behandling

Behandling av detta tillstånd kräver primärt en längre tids rehabilitering på upp till sex månader, där fokus ligger på koordinering av de stabiliserande musklerna, det vill säga att få rotatorcuffen och skulderbladets stabiliserande muskler att arbeta tillsammans. Det främsta målet med rehabiliteringen är att få ledhuvudet att hållas på plats av de stabiliserande musklerna och lyckas detta resulterar det i regel med att den drabbade blir besvärsfri. Skulle rehabiliteringen inte hjälpa så kan det bli aktuellt med operation.

Även en anpassning av övningar kan behövas för att minska risken för uttöjning av ledkapseln, exempel på övningar som bör undvikas vid detta tillstånd är bland annat djup bänkpress, stretchning av bröstmuskeln samt vissa simövningar.

Tejpningar till Huvud och axel
Axel ur led (Axelluxation)
Relaterade produkter
Supports by RMJ
Behöver du tejp?

Köpvillkor   Integritetspolicy

Denna webbsida och dess innehåll ägs av Nordic Rehab AB - © Nordic Rehab AB 2022. Alla rättigheter är reserverade
Denna webbsida använder cookies, läs mer.