Vätskebrist & uttorkning

Fakta

Vätskebrist, eller uttorkning, riskerar man att drabbas av när man gör av med mer vätska än vad som tillförs kroppen. Störst risk för att drabbas av detta är vid hård fysiskt träning vid hög temperatur, men även små barn och äldre vuxna har förhöjd risk att drabbas av uttorkning. Det är även lätt att drabbas av vätskebrist och uttorkning vid magsjuka. Vätskebrist leder också till en ökad risk för värmeslag då kroppen inte längre kan kyla ner sig själv genom att svettas.

Symptom

  • Torr i munnen
  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Illamående
  • Trötthet
  • Extrem vätskebrist kan leda till att man förlorar medvetandet.

Behandling

För att undvika att hamna i vätskebrist under träning och tävling är det viktigt att ha en bra planering kring sitt vätskeintag. Rekommendationen är att dricka 150-300 ml regelbundet var 15-20 minut. Detta ger ett jämnt tillskott av vätska (och energi vid intag av sportdryck) samtidigt som man undviker att vätskan ligger kvar i magen och stör dig och din prestation.

Drick inte bara vatten vid långa och hårda träningspass eller om du drabbats av vätskebrist. När kroppen svettas så försvinner inte bara vatten utan även viktiga salter och mineraler som upprätthåller livsviktiga funktioner i kroppen. Exempelvis så har natrium en viktig funktion i transporten av vätska och glukos till kroppens muskler via blodet. Går det för långt så kan saltbristen resultera i cerebralt ödem vilket i sin tur kan och har inneburit dödsfall.

Genom att dricka sportdryck med vatten, elektrolyter och kolhydrater vid träningspass som är längre än 60 minuter kan du förlänga tiden till utmattning och prestera på en hög nivå under en längre tid.

Vid symptom på vätskebrist rekommenderas användning av vätskeersättning, finns bland annat på apotek, som komplement till att bara dricka vatten.

Uppsök vård på en vårdcentral eller en akutmottagning direkt om:

  • ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött
  • vid symtom på kraftig uttorkning

Vid kraftig uttorkning kan man exempelvis behöva vätska genom dropp för att snabbare stabilisera vätskebalansen. Vid diabetes kan man behöva hjälp för att uppnå normala blodsockernivåer.

Du gillar kanske också...