Bakre korsbandsskada

Fakta

En bakre korsbandsskada är inte alls lika vanlig som en främre korsbandsskada. Cirka 10% av alla korsbandsskador drabbar det bakre korsbandet. Skadan uppstår typiskt vid direktvåld mot underbenets framsida, t.ex. en utrusande fotbollsmålvakt som vid en kollision med motståndare får en smäll mot övre delen av underbenet.

Förekommer framförallt i samband med att underbenet trycks rakt bakåt i förhållande till låret, till exempel i ishockey eller när en fotbollsmålvakt krockar med en utespelare. Även en kraftig överböjning eller översträckning i knäleden kan leda till en bakre korsbandsskada.

Symptom

  • Bakre korsbandsskador har mindre tydliga symptom
  • Svullnaden mindre, smärtan är mer diffus och den skadade har mindre besvär med instabilitet än vid en främre korsbandsskada
  • Kraftiga smärtor kan dock uppstå

Behandling

Behandla med PRICE direkt vid skadetillfället för att minimera eventuell svullnad samt minska smärtan.

Efterföljande rehabilitering skiljer sig i olika delar av Sverige och vad man har för aktivitetsnivå i sitt idrottande. En skada som är isolerad till bakre korsbandet behandlas oftast enbart med aktiv rehabilitering hos sjukgymnast. Fokus ligger då på att träna framsida av låret. På senare tid har man i vissa områden i Sverige valt att låta den skadade ha en knäortos under en period som syftar till att trycka underben framåt i förhållande till knä och på så sätt få det skadade bakre korsbandet att till viss del läka ut.

Du gillar kanske också...