Bakre korsbandsskada

Fakta

En bakre korsbandsskada är inte alls lika vanlig som en främre korsbandsskada. Cirka 10% av alla korsbandsskador drabbar det bakre korsbandet. Skadan uppstår typiskt vid direktvåld mot underbenets framsida, t.ex. en utrusande fotbollsmålvakt som vid en kollision med motståndare får en smäll mot övre delen av underbenet.

Förekommer framförallt i samband med att underbenet trycks rakt bakåt i förhållande till låret, till exempel i ishockey eller när en fotbollsmålvakt krockar med en utespelare. Även en kraftig överböjning eller översträckning i knäleden kan leda till en bakre korsbandsskada.

Symptom

Behandling

Behandla med PRICE direkt vid skadetillfället för att minimera eventuell svullnad samt minska smärtan.

Efterföljande rehabilitering skiljer sig i olika delar av Sverige och vad man har för aktivitetsnivå i sitt idrottande. En skada som är isolerad till bakre korsbandet behandlas oftast enbart med aktiv rehabilitering hos sjukgymnast. Fokus ligger då på att träna framsida av låret. På senare tid har man i vissa områden i Sverige valt att låta den skadade ha en knäortos under en period som syftar till att trycka underben framåt i förhållande till knä och på så sätt få det skadade bakre korsbandet att till viss del läka ut.

Relaterade produkter
Supports by RMJ
Behöver du tejp?

Köpvillkor   Integritetspolicy

Denna webbsida och dess innehåll ägs av Nordic Rehab AB - © Nordic Rehab AB 2022. Alla rättigheter är reserverade
Denna webbsida använder cookies, läs mer.